04 septembrie 2023

Tot ce trebuie să știți despre amigdalită, inclusiv prevenție și tratament

Tot ce trebuie să știți despre amigdalită

Majoritatea dintre noi au avut amigdalită măcar o dată în viață – adesea în copilărie – și ne putem aminti durerea  amigdalelor noastre umflate. Ele vă pot cauza dificultăți de înghițire, sau stare febrilă sau de oboseală. (1,2) Această inflamație este cauzată frecvent de infecții virale sau, într-o măsură mai mică, de infecții bacteriene.(1,3) Pentru unii oameni, ea apare atât de des și durează atât de mult încât intervenția chirurgicală pare a fi singurul mod de a o ține sub control și de a se simți în largul lor din nou.

Haideți să aflăm tot ceea ce trebuie să știți despre amigdalita și despre posibilele remedii pe care le puteți adopta

Amigdalita: ce este

Amigdalele sunt două mase ovale de țesut limfatic amplasate în partea posterioară a gâtului, câte una pe fiecare parte.(1,2) Amigdalele fac parte in din sistemul imunitar al organismului. Din cauza localizării lor în gât și palat, ele joacă un rol important în a împiedica accesul germenilor în organism prin gură sau prin nas.(2)

Ele sunt cele mai active la copii și la adulții tineri ca primă linie de apărare împotriva microbilor care pătrund în organism pe această cale.(2)

Amigdalele palatine se pot inflama, adesea din cauza infecției virale, dar și din cauza infecției bacteriene, într-o măsură mai mică.(1,3) Cunoscută drept amigdalită, aceasta cauzează inflamarea și înroșirea puternică a amigdalelor. Adesea pe ele apar și puncte gălbui. (2)

Amigdalita: semne și simptome

Unul dintre cele mai rapide simptome este febra, care poate fi însoțită de o stare generală de rău, durere de cap, durere în gât și dificultate la înghițire. (1,3) În unele cazuri, apare și durerea în ureche, roșeața, plăcile, umflarea ganglionilor limfatici în gât și respirația urât mirositoare. (1,3)

De obicei, atunci când durerea în gât este cauzată de un virus comun, simptomele sunt moderate și durează cam o săptămână. Uneori, amigdalita poate fi cauzată de o infecție bacteriană, cum ar fi faringita streptococică (din cauza bacteriei streptococ grup A). Amigdalita cauzată de faringita streptococică poate duce la complicații serioase dacă nu este tratată, prin urmare este important să consultați medicul dacă simptomele persistă. (3)

Amigdalita: prevenție

Atunci când temperaturile sunt scăzute și iarna bate la ușă, este important să vă îmbrăcați călduros! Și există câțiva pași simpli care pot ajuta la prevenirea infectării amigdalelor. În primul rând, este recomandat să vă spălați și dezinfectați mâinile des pentru a elimina microbii cu care veniți zilnic în contact. (4)

Deși amigdalita nu este contagioasă, virusul sau bacteria din spatele ei pot fi contagioase – cu alte cuvinte, virusul sau bacteria se poate răspândi la alți oameni și îi poate face să se simtă rău, dar s-ar putea să nu le infecteze amigdalele. (5) Dacă voi sau copiii voștri vă simțiți rău, există câțiva pași simpli pe care îi puteți face pentru a-i proteja pe ceilalți.

  • Nu împărțiți paharele sau farfuriile cu alte persoane.
  • În cursul fazei celei mai acute, evitați locurile publice aglomerate.
  • În caz de tuse și strănutat, acoperiți-vă nasul și gura cu o batistă sau un șervețel (1,6).

Amigdalita_tratamente

Amigdalita: tratament

Tratamentul amigdalitei depinde de cauza infecției: virală sau bacteriană.

Există câteva opțiuni de tratament disponibile în farmacie care pot asigura calmarea simptomelor, cum ar fi pastile, spray-uri, calmante selectate sau soluții antiseptice. (5)

Dacă amigdalita este cauzată de o infecție bacteriană, după o evaluare corespunzătoare, medicul vă poate prescrie un tratament cu antibiotice.(4)

Tantum Verde este tratament care acționează împotriva durerii în gât, de la cea ușoară până la cea puternică.

Tantum Verde conține o substanță activă denumită benzidamină cu proprietăți analgezice și anestezice care îi conferă o dublă acțiune împotriva durerii și, în același timp, prin efect antiinflamator reducere inflamația, cauza durerii. (7,8, 9)

Sub formă de pastile și spray, gama diversă Tantum Verde este creată pentru nevoile și preferințele atȃt ale adulților, cȃt și ale copiilor.

Întrebați farmacistul care este alegerea potrivită pentru voi și familia voastră.

Amigdalita_remedii_naturale

Amigdalita: Remedii naturale

Atunci când se consideră că amigdalita este cauzată de o infecție virală, strategiile de îngrijire naturală pot ajuta să vă simțiți mai confortabil sau să ajutați copiii să se simtă mai confortabil și veți facilita o recuperare mai bună. (4)

Remediile sugerate includ: (3,4,6)

  • Beți multă apă
  • Încercați mierea și lămâia dizolvate într-un pahar cu apă caldă sau ceai cald cu miere
  • Utilizați un umidificator sau o baie cu aburi pentru a umidifica mediul în care vă aflați
  • Odihniți-vă cât mai mult posibil
  • Consumați acadele, înghețată sau băuturi reci

Calmați-vă gâtul în timp ce amigdalele își revin

Inflamarea cauzată de amigdalită poate fi extrem de dureroasă cauzând durere în gât. Părinților le poate fi greu să își vadă copiii suferind și să nu știe cum să îi ajute. Vestea bună este că există multe opțiuni care ajută la calmarea durerii în timp ce corpul lor luptă cu această infecție.

Vă recomandăm să consultați întotdeauna pediatrul și să găsiți soluția cea mai potrivită.

Referințe:

  1. Mayo Clinic. Amigdalita, Symptoms and causes (Amigdalita, simptome și cauze) – Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amigdalita/symptoms-causes/syc-20378479 [Ultima accesare noiembrie 2020].
  2. InformedHealth. How do the tonsils work? (Cum funcționează amigdalele?) – Disponibil la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279406/ [Ultima accesare ianuarie 2019].
  3. Healthline. Everything You Need to Know About Amigdalita (Tot ce trebuie să știți despre amigdalită) – Disponibil la: https://www.healthline.com/health/amigdalita#symptoms [Ultima accesare septembrie 2019].
  4. Mayo Clinic. Amigdalita, Diagnosis and tratament (Amigdalita, diagnostic și tratament) – Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amigdalita/diagnosis-tratament/drc-20378483 [Ultima accesare noiembrie 2020].
  5. NHS.uk. Amigdalita (Amigdalita). Disponibil la: https://www.nhs.uk/conditions/amigdalita/ [Ultima accesare aprilie 2022].
  6. Healthline. Home Remedies for Amigdalita (Remedii naturale pentru amigdalită) – Disponibil la: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-tonsilitis#_noHeaderPrefixedContent [Ultima accesare decembrie 2021].
  7. Tantum Verde Pastile 3mg, rezumatul caracteristicilor produsului.
  8. Tantum Verde Forte 3 mg/ml spray bucofaringian, rezumatul caracteristicilor produsului.
  9. Tantum Verde spray 1,5 mg/ml spray bucofaringian, rezumatul caracteristicilor produsului.

 

Articole similare