10 septembrie 2023

Faringita, durerea în gât care vă strică planurile

Faringita, ce trebuie să știm ca să învingem durerea în gât care vă strică planurile?

Aveți gâtul uscat, dureros și roșu? Vă împiedică să trăiți ziua la maxim, să vă exprimați față de ceilalți și să vă concentrați pe lucrurile pe care le doriți? De vină ar putea fi faringita, o inflamare a faringelui, cunoscută sub denumirea de „durere în gât”, care are de obicei origine virală, dar care poate fi cauzată și de bacterii.(1) Pe lângă faptul că este foarte dureroasă, faringita este supărătoare deoarece vă este mai dificil și chiar dureros să înghițiți și să vorbiți, împiedicându-vă să vă bucurați de plăcerea gustului și a conversației. 

Haideți să aflăm mai multe despre această afecțiune frecventă și cum poate fi ea atenuată.

Faringele_inflamare

Faringita: ce este

Durerea în gât sau faringita este durerea, disconfortul sau senzația de mâncărime din gât care adesea cauzează dureri la înghițit. (1)

Cauza faringitei este umflarea sau inflamarea faringelui(2).

Dar ce este faringele mai exact?

Faringele este un canal membranos muscular amplasat vertical în spatele cavităților nazale, cavității bucale și a laringelui. Funcția sa este aceea de a permite trecerea hranei către esofag și de acolo către stomac. El conduce și aerul pe care îl respirați în laringe, de unde aerul ajunge în trahee, bronhii și în cele din urmă în plămâni. Dată fiind natura sa de conexiune între lumea exterioară și organele interne, faringele este foarte predispus la atacuri ale patogenilor. (2)

Faringita se poate manifesta sub formă acută sau cronică. Principala diferență constă în durata și momentul apariției durerii: faringita acută la adulți se vindecă în general în interval de 10 zile; faringita cronică, pe de altă parte, durează mai mult. (3)

Alte tipuri de faringită sunt faringita de reflux, în care pereții acoperiți cu mucoasă sunt iritați de acidul gastroesofagian, și faringita streptococică, cauzată de bacteria Streptococcus. (1)

faringita_simptome

Faringita: simptome

Un faringe inflamat cauzează dureri mari, mâncărime și o senzație de arsură în gât, îngreunând deglutiția. Un alt simptom caracteristic este înroșirea  mucoasei. Uneori faringita cauzează afonie (pierderea vocii). Faringita se manifestă adesea însoțită de febră, durere de cap, stare de rău, oboseală musculară, ganglioni limfatici măriți la nivelul gâtului. (5)

Semnele și simptomele durerii în gât includ: (5)

 • Durere în gât sau senzație de mâncărime în gât
 • Durere care se accentuează când înghițiți sau vorbiți
 • Dificultate la înghițire
 • Glande dureroase, umflate la nivelul gâtului sau al maxilarului
 • Amigdale umflate și roșii
 • Puncte albe sau puroi pe amigdale
 • Răgușeală
 • Afonie

Simptomele faringitei la copii ar trebui să vă alarmeze dacă prezintă dificultăți de respirație, dificultate la înghițire, sau salivat neobișnuit (care poate fi un semn al dificultății de a înghiți). Dacă vedeți oricare dintre aceste semne la copilul vostru, cereți imediat ajutorul medicului pediatru. (5)

La adulți, pe de altă parte, cele mai îngrijorătoare simptome sunt legate de dificultățile mari de respirație, durerile în ureche, eczeme și. Dacă vedeți oricare din aceste simptome, cereți imediat ajutorul medicului. (5)

Faringita: cauze

Cauzele infecțioase ale durerii în gât includ: (6)

 • Infecțiile virale cum ar fi răceala obișnuită și gripa
 • Infecțiile bacteriene (inclusiv afecțiunile streptococice grup A – faringita streptococică)
 • Febra glandulară (cunoscută și ca mononucleoză și cauzată de infecția cu virusul Epstein-Barr)

Infecțiile streptococice ale gâtului netratate pot cauza complicații precum infecții ale urechii medii (otita medie) și, la unele grupe cu risc ridicat, febră reumatică.(6) Este important să consultați medicul dacă simptomele persistă sau dacă sunteți îngrijorați de simptomele avute.

faringita_tratament_pastile

Faringita: tratament

Faringita virală? Primele lucruri pe care le aveți de făcut sunt să vă odihniți și să umidificați mediul.

De asemenea, nu uitați să beți multe lichide pentru a susține sistemul imunitar – puteți prefera apa caldă, ceaiul cald sau supa. Pentru a vă umezi gâtul, puteți încerca și remedii naturale, cum ar fi clătirea cu apă sărată sau ceai cu lămâie.

O idee bună este aceea de a evita substanțele care pot irita și mai mult gâtul, cum ar fi fumul și alimentele condimentate.(7)

Dacă infecția nu se îmbunătățește, vă puteți baza pe substanțele active ale anumitor produse disponibile in farmacie. Spre exemplu, Tantum Verde este tratament împotriva durerii în gât care calmează simptomele dureroase. Substanța sa activă, benzidamină, are o acțiune dublă ȋmpotriva durerii  cu efecte analgezice și anestezice care calmează durerea reducând totodată inflamația, cauza durerii. (8, 9, 10) Puteți găsi produsele din gama Tantum Verde la farmacie, sub formă de spray sau de pastile, după preferință.

Dacă simptomele persistă, poate fi necesar să consultați medicul pentru a găsi cea mai bună soluție pentru voi.(5)

Aveți grijă întotdeauna de gâtul vostru, nu numai atunci când sunteți bolnavi

Faringita poate fi o boală dureroasă și iritantă, dar trebuie spus un lucru: este o afecțiune care vă face să fiți conștienți de gâtul vostru și de importanța sănătății lui. 

Vă gândiți vreodată la gâtul vostru atunci când sunteți sănătoși? Răspunsul este nu: mulți oameni devin conștienți de acest organ numai când începe să doară și ne afectează calitatea vieții, împiedicându-ne să vorbim sau să mâncăm cu pofta obișnuită. Faptul de a vă îngriji de sănătatea gâtului vostru va poate ajuta să vă recuperați bucuria de a savura alimentele și de textura lor, precum și plăcerea de a conversa.

Merită să faceți acest lucru pentru sănătatea gâtului vostru și a întregului organism!

Referințe:

 1. Johns Hopkins Medicine. Pharyngitis (Faringita). Disponibil la: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/faringita.[Ultima accesare iunie 2022]
 2. Albahout KS., Lopez RA. Anatomy, Head and Neck, Pharynx (Anatomie, cap și gât, faringe). Disponibil la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544271/ [Ultima accesare iunie 2022]
 3. Cleveland Clinic. Chronic Pharyngitis (Faringita cronică). Disponibil la: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22280-chronic-faringita [Ultima accesare iunie 2022]
 4. Mayo Clinic. Strep throat in young children: A common disease (Faringita streptococică la copiii mici: o boală frecventă). Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/strep-throat/expert-answers/strep-throat/faq-20058524 [Ultima accesare iunie 2022]
 5. Mayo Clinic. Sore throat: symptoms and causes (Durerea în gât: simptome și cauze). Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/simptome-causes/syc-20351635[Ultima accesare iunie 2022]
 6. MyDr.com. Sore throat (Durerea în gât). Disponibil la: https://www.mydr.com.au/sore-throat/[Ultima accesare iunie 2022]
 7. Cleveland Clinic. Sore throat (Pharyngitis) (Durerea în gât (Faringita)). Disponibil la: https://my.clevelandclinic.org/health/simptome/8274-sore-throat-faringita. [Ultima accesare iunie 2022]
 8. Tantum Verde Forte 3 mg/ml spray bucofaringian, rezumatul caracteristicilor produsului.
 9. Tantum Verde Pastile 3mg, rezumatul caracteristicilor produsului.
 10. Tantum Verde spray 1,5 mg/ml spray bucofaringian, rezumatul caracteristicilor produsului.

Articole similare