01 septembrie 2023

Dacă ați avut vreodată tuse seacă, știți cât de iritantă poate fi

Tusea seacă vă împiedică să vorbiti? Învățați cum să o gestionați și să vă recuperați vocea

Dacă ați avut vreodată tuse seacă, știți cât de iritantă poate fi. Ceea ce debutează ca un gâdilat în partea din spate a gâtului poate deveni o tuse înecăcioasă sau chiar o tuse persistentă. (1) Disconfortul fizic cauzat de o tuse ar putea deveni stânjenitor, mai ales dacă lucrați cu oameni și este necesar să vorbiți mult.

Atunci când vă confruntați cu o tuse seacă, ea poate să vă răpească bucuria de a vorbi cu prietenii sau de a petrece timp cu familia împărtășind momentele importante ale zilei.

Cum puteți gestiona tusea? Ce remedii vor funcționa pentru a ameliora simptomele și a ține tusea seacă sub control până când corpul se poate vindeca?

Aici veți găsi câteva informații despre tusea seacă, de la factorii declanșatori și simptome până la opțiuni de tratament.

Ce este tractul respirator

Tusea seacă: ce este

Tusea seacă este însoțită de obicei de o inflamatie a mucoasei  gâtului care intră în contact cu factori iritanți, alergeni sau patogeni externi(2,3)

Tusea propriu-zisă este un mecanism de apărare prin intermediul căruia corpul încearcă să elibereze tractul respirator superior (mai precis, nările, faringele și laringele) de virusuri, bacterii și de alte elemente nocive care ar putea altfel ajunge în plămâni. (2,3)

Motivul pentru care nasul și gâtul sunt atat de predispuse la infectii este ca nasul și gâtul au rol de barieră de protecție.

Tusea seacă cauze și factori de risc - Inflamație

Tusea seacă: cauze și factori de risc

Deși infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare sau bolile inflamatorii ale bronhiilor sunt de obicei responsabile pentru tusea seacă, există și alte cauze de luat în considerare. Identificarea cauzei probabile depinde dacă tusea durează mai puțin de 2-3 săptămâni (acută) sau 8 sau mai multe săptămâni (cronică).(3)

Printre cele mai frecvente cauze se numără: (4,5) 

 • Astmul și alergiile: expunerea la alergeni poate produce simptome cum ar fi tusea seacă persistentă
 • Laringita poate cauza iritarea și inflamarea gâtului
 • Aerul uscat: statul în medii uscate poate irita mucoasa bucală
 • Factorii iritanți: fumul, praful și mediile poluate stimulează o tuse șuierătoare
 • Refluxul gastroesofagian: este adesea cauza roșului în gât, tusei seci și a refluxului acid

 Rețineți că aceasta nu este o listă exhaustivă, și este recomandat să consultați întotdeauna medicul sau farmacistul.

Vremea poate fi un factor de risc – uneori puteți avea accese de tuse la schimbarea anotimpului din cauza aerului foarte cald, rece sau uscat. (2) Fumatul este un factor de risc cunoscut, dar să nu uităm nici smogul și praful.(3)

Tusea seacă tratament - Sfatul farmacistului

Tusea seacă: simptome

Care este principala caracteristică care diferențiază tusea seacă de tusea umedă? Tusea seacă este neproductivă, adică nu conține mucus aproape deloc, în timp ce tusea umedă este productivă, si implică prezența mucusului. 

Tusea seacă poate irita, arde și cauza durere în gât. Ea se poate manifesta prin accese de tuse intense, repetate și frecvente. (1)

Se poate înrăutăți când stați întinși sau când mergeți la culcare. În stadiile cele mai acute, tusea seacă vă împiedică să vă odihniți noaptea. Atunci când tusea seacă face parte din tabloul clinic al unei răceali obișnuite, pot apărea frecvent și simptome precum răgușeală, febră, stare generală de rău și durere în gât.

Rețineți că aceasta nu este o listă exhaustivă și este recomandat să consultați întotdeauna medicul  sau farmacistul.

Tusea seaca Remedii naturale

Tusea seacă: tratamente și remedii

Începem cu un mesaj rapid pentru fumători: dacă suferiți de tuse supărătoare, aceasta ar fi o ocazie bună să renunțați la fumat. Iritarea chimică poate transforma tusea într-o „tuse a fumătorului” cronică. De asemenea, poate duce la afecțiuni mai grave pe viitor, cum ar fi bronșita sau emfizemul. (6)  

Este util să fiți conștienți de climatul din spațiile în care trăiți și lucrați și să evitați ca acesta să devină prea uscat. Puteți opta pentru instalarea unui umidificator acasă sau la birou. Menținerea unui nivel corespunzător de umiditate este esențială pentru protejarea tractului respirator sănătos și pentru facilitarea vindecării tractului respirator iritat cu tuse seacă.

Și ce putem face când se agravează tusea seacă?

Există și remedii naturale care vă pot ajuta să vă simțiți mai bine în timp ce corpul vostru lucrează la vindecare.

 • Mierea este cunoscută pentru efectul său de calmare a tusei seci, pentru lubrifierea părții posterioare a gâtului pentru a atenua iritația. Încercați să beți apă caldă cu miere și lămâie, sau să luați 1 -2 linguri de miere cu 30 de minute înainte de culcare.
 • Puteți de asemenea încerca să faceți inhalații cu abur deasupra unui vas cu apă clocotită. Asigurați-vă că aburul este la temperatura potrivită înainte de a inhala. Acoperiți-vă capul și vasul cu un prosop pentru a împiedica aburul să se împrăștie. (8) Ați putea dori să încercați să adăugați ingrediente naturale în apă, cum ar fi uleiul de
 • Este important să fiți hidratați. La fel ca și consumul de apă din abundență, ceaiurile și infuziile naturale sporesc absorbția de lichide și pot da o senzație de calmare a gâtului iritat.

Tușitul este un reflex natural pe care corpul nostru îl activează pentru a ne proteja plămânii ca răspuns la o infecție, alergie sau factor iritant.(2) În general, tusea acută se va vindeca în mai puțin de 3 săptămâni. (3) Însă dacă tusea seacă este suficient de persistentă pentru a compromite starea de bine și a afecta calitatea traiului nostru zilnic, amintiți-vă că există o mulțime de remedii pe care le puteți încerca.

Dacă tusea se cronicizează sau aveți nevoie de ajutor peste zi, medicul sau farmacistul vă pot sfătui cu privire la tratamentele (naturiste, farmacologice sau combinate) care pot ajuta la calmarea tusei seci și la însănătoșirea tractului respirator. 

Mulți oameni cer recomandări din partea celui mai apropiat farmacist. Cel mai probabil, ei au multe opțiuni la dispoziție pentru a gestiona tusea seacă și vă pot ajuta să alegeți tratamentul cel mai potrivit și administrarea cea mai potrivită pentru situația dumneavoastră. Ei pot recomanda spray-uri pentru gât, pastile, sedative sau medicamente antitusive care suprimă impulsul de a tuși.(7)

Nu renunțați la bucuria de a râde, de a povesti și de a vă bucura de viață alături de cei dragi. Aveți grijă de gâtul vostru și continuați să vă exprimați!

Referințe:

 1. Healthline. Type of coughs (Tipuri de tuse). Disponibil la: https://www.healthline.com/health/types-of-coughs  [Ultima accesare aprilie 2022]
 2. Murgia V, et al. Pediatr Allergy Immunol Pulmonol. 2020; 33(1): 3–11. 
 3. Cleveland Clinic. Cough (Tusea). Disponibil la: https://my.clevelandclinic.org/health/simptome/17755-cough  [Ultima accesare mai 2021].
 4. Mayo Clinic Cough: causes (Tusea: cauze). Disponibil la https://www.mayoclinic.org/simptome/cough/basics/causes/sym-20050846 [Ultima accesare iulie 2022]
 5. Healthline. What causes a dry cough? (Ce cauzează tusea seacă?) Disponibil la: https://www.healthline.com/health/dry-cough#_noHeaderPrefixedContent [Ultima accesare mai 2022]
 6. Harward Health Publishing. That nagging cough (Tusea aceea supărătoare). Disponibil la: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/that-nagging-cough [Ultima accesare aprilie 2022]
 7. Padma L. J Assoc Physicians India. 2013;61(5 Suppl): 9-13.
 8. Healthline. How to Treat a Dry Cough Naturally and Medicinally (Tratamente naturale și medicale pentru tusea seacă). Disponibil la: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-dry-cough [Ultima accesare mai 2022]

Articole similare