06 septembrie 2023

Laringita vă supără? Sfaturi esențiale pentru calmarea simptomelor

Puneți punct laringitei care vă supără cu aceste sfaturi esențiale

Sună deșteptătorul. Deschideți ochii, gata să începeți noua zi, când simțiți brusc o senzație de arsură dureroasă în gât. Încercați să vorbiți, dar aveți o voce slabă, de nerecunoscut. Laringita, inflamarea corzilor vocale, este adesea cauza acestei situații supărătoare. În cazul unora, această tulburare poate face ca o simplă conversație cu prietenii să fie o provocare și le afectează bunăstarea socială. În cazul altora care depind de vocea lor pentru a-și câștiga traiul – cântăreți, cadre didactice, prezentatori, actori – lucrurile pot fi și mai complicate.

Haideți să descoperim împreună câteva sfaturi esențiale pentru calmarea simptomelor laringitei și facilitarea procesului de vindecare pentru a putea lăsa în urmă cât mai repede această iritație orală supărătoare.

Laringita_inflamare_laringe

Laringita: ce este

Laringita este o inflamare a laringelui, cauzată de obicei de virusuri sau de utilizarea abuzivă a vocii. Ea cauzează o inflamație care afectează corzile vocale, distorsionând sunetele produse. Rezultatul este o modificare acută a vocii, însoțită de un volum redus al acesteia și de răgușeală. (1)

Dar ce este mai exact laringele, cutiuța vocală unde se dezvoltă această tulburare?

Laringele este un organ localizat în gât, între faringe și trahee. Are aspectul unui cilindru gol, și o funcție dublă: (1,2)

 • să permită aerului să treacă din nas și gură spre bronhii și invers atunci când respirați, împiedicând totodată accesul accidental al alimentelor în plămâni
 • să permită emiterea sunetelor – cunoscută și sub denumirea de fonație – permițându-vă să vorbiți, să țipați și să cântați

Laringele este uneori cunoscut și sub denumirea de caseta vocală. (1) Este o structură alcătuită din cartilaj și mușchi care susține mișcarea corzilor vocale(2) De obicei, corzile vocale se deschid și se închid ușor: mișcările și vibrațiile lor produc sunetul. De aceea, atunci când laringele este inflamat și umflat, vocea devine răgușită și aproape inaudibilă. (1)

În funcție de durată, laringita este clasificată ca fiind acută (mai puțin de 3 săptămâni) sau cronică (peste 3 săptămâni).(2)

laringita_tratament_autoingrijire

Laringita: semne și simptome

În majoritatea cazuri, simptomele laringitei vor dispărea în câteva săptămâni. Dacă simptomele persistă pe o perioadă lungă de timp, este recomandat să consultați medicul. (3)

Semnele și simptomele includ: (3)

Copiii pot avea și (4)

 • temperatură de 38°C sau mai mare
 • pot să nu mănânce și să nu bea
 • dificultăți de respirație (dar rar)

laringita_tratament_consultatie_medic

Laringita: cauze

Cazurile de laringită care durează mai puțin de trei săptămâni sunt cunoscute drept laringită acută. Adesea cauza acestui tip de laringită este o infecție virală sau tensionarea casetei vocale ca urmare a utilizării excesive.

Cauzele laringitei acute includ: (1)

 • Infecția virală a tractului respirator superior
 • Infecția bacteriană
 • Tensiunea vocală, cauzată de țipat sau de utilizarea excesivă a vocii

Totuși, atunci când durata laringitei depășește trei săptămâni, ea poată denumirea de laringită cronică. Acest tip de inflamație este cauzat de obicei de expunerea prelungită sau constantă la factori iritanți. Dacă fumați, puteți fi vulnerabili la acest tip de laringită.

Pe lângă oboseala corzilor vocale, laringita cronică poate cauza leziuni sau excrescențe pe corzile vocale (polipi sau noduli)(5)

Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale laringitei cronice: (1,5)

 • Reflux acid
 • Sinuzită cronică
 • Consumul excesiv de alcool
 • Utilizarea excesivă a vocii în mod obișnuit 
 • Fumatul
 • Alergiile 

Cauzele mai puțin întâlnite ale laringitei cronice includ:

 • Infecții bacteriene sau fungice
 • Infecții cu anumiți paraziți

laringit_tratament_spray

Laringita: tratamente

Rețineți: îngrijirea propriei persoane este esențială în recuperarea în urma laringitei și în prevenirea reapariției ei. Aveți grijă de laringele și de vocea voastră!

Utilizarea intensă a vocii în cursul unui episod de laringită acută poate cauza deteriorarea corzilor vocale. Știm că faptul de a nu tensiona vocea timp de câteva zile poate fi dificil de realizat pentru prezentatori și cântăreți și pentru cei care lucrează în medii zgomotoase sau cu copii mici, însă aceasta este o măsură de protecție pentru a vă ajuta să evitați probleme pe viitor.

Iată o listă de sfaturi esențiale pentru autoîngrijire:(4,6)

 1. Respirați aer umed. Utilizați un umidificator pentru a păstra aerul din locuință sau de la birou umed. Faceți inhalații cu abur dintr-un vas cu apă fierbinte sau faceți un duș fierbinte.
 2. Beți multe lichidepentru a preveni deshidratarea (evitați alcoolul și cofeina).
 3. Umeziți-vă gâtul. Încercați să sugeți pastile sau să faceți gargară cu apă caldă cu sare. 
 4. Odihniți-vă vocea cât mai mult posibil. Evitați să vorbiți sau să cântați prea tare sau prea mult. Dacă sunteți nevoiți să vorbiți unor grupuri mari, încercați să folosiți un microfon sau megafon.
 5. Evitați șoptitul. Șoptitul pune mai multă presiune pe corzile vocale decât vorbitul normal.

Dacă continuați să simțiți disconfort din cauza laringitei, puteți cere recomandări farmacistului. El vă va putea recomanda o gamă de produse care calmează gâtul și vă ajută să vă simțiți mai bine în timp ce se vindecă laringele.

De exemplu, medicamentele din gama Tantum Verde au o acțiune de ameliorare a simptomelor dureroase ale durerii în gât. Substanța activă a medicamentelor din gama, benzidamina, are o acțiune dublă impotriva durerii cu efecte analgezice și anestezice care calmează durerea și în același timp reduce inflamația, cauza durerii. Produsele Tantum Verde sunt disponibile într-o gamă de formate, inclusiv spray-uri și pastile, gama creată pentru nevoile și preferințele atȃt ale adulților, cȃt și ale copiilor.(7,8,9)

Dacă laringita nu a dispărut după mai multe săptămâni (10), faceți programare la medic. Acesta va investiga cauza inflamației continue și vă va ajuta să găsiți tratamentul adecvat.

Recuperați-vă vocea și reconectați-vă cu cei dragi.

Vocea este o parte importantă din ființa voastră, ajutându-vă să comunicați cu cei dragi. Aceasta ar putea fi chiar cheia carierei voastre de cântăreț, prezentator sau cadru didactic. Indiferent de situație, este important să aveți grijă de vocea voastră având grijă de corzile vocale și de laringe. Obiceiurile sănătoase vă pot ajuta să păstrați vocea puternică, iar gâtul  vă va mulțumi!

Referințe:

 1. Humanitas Research Hospital. Laryngitis (Laringita). Disponibil la: https://www.humanitas.net/diseases/laringita/ [Ultima accesare iunie 2022].
 2. Suárez-Quintanilla J, et al Anatomy, Head and Neck, Larynx (Capul și gâtul, laringele). Disponibil la https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538202/#:~:text=The%20larynx%20is%20a%20cartilaginous%20skeleton%2C%20some%20ligaments%2C%20and%20muscles,it%20and%20a%20mucous%20membrane. [Ultima accesare iunie 2022].
 3. MayoClinic. Laryngitis: symptoms and causes (Laringita: simptome și cauze). Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laringita/symptoms-causes/syc-20374262 [Ultima accesare iunie 2022].
 4. NHS.uk. Laryngitis (Laringita). Disponibil la: https://111.wales.nhs.uk/Laringita/ [Ultima accesare iunie 2022].
 5. Beacon Health System. Laryngitis (Laringita). Disponibil la: https://www.beaconhealthsystem.org/library/diseases-and-conditions/laringita?content_id=CON-20374243 [Ultima accesare iunie 2022].
 6. MayoClinic. Laryngitis: diagnosis and treatment (Laringita: diagnostic și tratament). Disponibil la: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laringita/diagnosis-treatment/drc-20374267[Ultima accesare iunie 2022].
 7. Tantum Verde Forte 3 mg/ml spray bucofaringian, rezumatul caracteristicilor produsului.
 8. Tantum Verde Pastile 3mg, rezumatul caracteristicilor produsului.
 9. Tantum Verde spray 1,5 mg/ml spray bucofaringian, rezumatul caracteristicilor produsului.
 10. Healthline. Chronic Laryngitis (Laringita cronică). Disponibil la: https://www.healthline.com/health/laringita [Ultima accesare iunie 2022].

Articole similare