08 septembrie 2023

Durerea în gât la copii poate devine o urgență în familie

Copii cu durere în gât. Ce e de făcut?

Durerea în gât este o senzație foarte neplăcută pentru noi adulții, pentru copii însă este cu atât mai neplăcută, le poate strica momentele de joacă în parc cu prietenii sau îi poate deranja când mănâncă gustarea lor preferată.

Cel mai adesea, durerea în gât nu este persistentă, însă uneori ea poate fi un semn a ceva mai grav. (1) Din acest motiv, este foarte important să înțelegem cauzele, să recunoaștem simptomele și să utilizăm cele mai bune soluții pentru a-i ajuta pe copii să se simtă mai bine imediat.

Haideți să aflăm cum să tratăm durerea în gât la copii și să calmăm simptomele. Nu uitați, dacă vă faceți griji pentru copiii voștri, ar trebui să consultați întotdeauna medicul imediat ce este posibil. 

Durere in gat copii_inflamare

Durerea în gât la copii: ce este

Durerea în gât, denumită și infecție în gât sau faringită, este o inflamație dureroasă a părții posterioare a gâtului (faringele). (2) Dat fiind faptul că infecția faringelui implică aproape întotdeauna amigdalele, amigdalita (inflamarea amigdalelor) era odinioară denumirea comună pentru faringita infecțioasă. (2)

Este o manifestare foarte frecventă la orice vârstă și poate fi unul din primele semne ale unei alte boli, cum ar fi răceala, gripa sau mononucleoza. (1)

Cauza cel mai des întâlnită a durerii în gât este infecția cu un virus, însă în unele cazuri ea poate fi cauzată de bacterii. De exemplu, faringita streptococică este un tip de durere în gât cauzată de o infecție bacteriană. (2,3)

Durere in gat copii_simptome

Durerea în gât la copii: simptome

Cele mai frecvente simptome ale faringitei sunt:

S-ar putea să vedeți simptome ușor diferite în cazul infecției bacteriene, cum ar fi faringita streptococică. La copii, simptomele faringitei streptococice pot include febra și amigdalele foarte roșii. De asemenea, puteți simți și ganglionii limfatici inflamați pe gât. În acest caz, este foarte important să cereți sfatul de specialitate al medicului pentru a începe tratamentul potrivit. (3)

Durerea în gât la copii: prevenție

Strategiile de prevenție pot ajuta la stoparea apariției durerii în gât la copii.(2) Există mai multe obiceiuri utile care reduc riscul de durere în gât:

  • Utilizați un umidificator pentru a ajuta la menținerea umezelii în gât pentru a reduce cantitatea de aer uscat produsă în locuințele noastre. Aerul uscat este unul din factorii care cauzează declanșarea durerii în gât (3,4)
  • Evitați locurile prea aglomerate, cum ar fi transportul public. (3)
  • Evitați contactul cu oamenii care au durere de gât sau simptome de răceală.
  • Nu folosiți tacâmurile altor persoane. Folosirea tacâmurilor, paharelor și a altor obiecte care se poate să fi fost folosite de alte persoane presupune un risc de infectare a copiilor cu virusuri și bacterii. (1)
  • Spălați-vă des pe mâini, în special după ce vă ștergeți nasul sau după ce aveți grijă de un copil cu durere în gât.(3)
  • Dacă un copil cu faringită a mestecat sau supt jucării, spălați aceste obiecte cu grijă cu apă și săpun dezinfectant, apoi clătiți-le bine.(3)
  • Aruncați imediat orice șervețele murdare folosite pentru ștersul nasului care curge sau pentru strănutat, și apoi spălați-vă pe mâini. (3)

durere in gat copii_tratament

Durerea în gât la copii: tratamentul și îngrijirea acasă

Ce ar trebui să faceți când copilul are durere în gât?

  • Dați-i alimente și băuturi reci. Un remediu bun este înghețata: alegeți aroma lui preferată și copilul va fi fericit! (4)
  • Folosiți spray-uri sau pastile pentru gât – cereți farmacistului recomandări adecvate pentru vârsta copilului. (2)

Unele opțiuni de tratament disponibile în farmacie conțin ingrediente specifice care ajută la calmarea durerii de gât și facilitează vindecarea.

Tantum Verde, de exemplu, este tratament împotriva durerii în gât. Tantum Verde este disponibil în farmacie atât sub formă de spray cât și sub formă de pastile. Asigurați-vă că alegeți o administrare potrivită pentru vârsta copilului.

Pastilele pot fi o opțiune atunci când copilul are peste 6 ani. Din cauza pericolului de sufocare (prin alunecarea pastilei în căile respiratorii), administrarea pastilelor la copiii între 6-12 ani se face numai sub supravegherea unui adult. (5)

Pentru copii o opțiune este și Tantum Verde spray 1,5mg/ml, spray bucofaringian care calmează durerea în gât prin dublă acțiune împotriva durerii, în același timp, reduce inflamația, cauza durerii. Prin efectul sau antiseptic local are grijă de gâtul tău, luptând împotriva infecțiilor din gât și contribuie la protejarea mucoasei. Este recomandat pentru întreaga familie, inclusiv pentru copiii sub 6 ani.(6)

Dacă copilul are sub 6 ani, consultați pediatrul sau medicul înainte de a utiliza Tantum Verde spray 1,5 mg/ml spray bucofaringian.

Substanța sa activă din Tantum Verde, benzidamina, are o dublă acțiune ȋmpotriva durerii cu efecte analgezice și anestezice care calmează durerea reducând inflamația care o cauzează.(5, 6)

Copii sub 6 ani: o pulverizare pentru fiecare 4 kg de greutate corporală, până la doza maximă recomandată, echivalentă cu 4 pulverizări de 2-6 ori pe zi (fiecare doză este echivalentă cu 0,17 ml soluţie).

Când copilul nu se simte bine, este important să îi observați simptomele, în cazul în care prezinte semne ale unei boli mai serioase. Ar trebui să cereți sfatul pediatrului:

  • dacă copilul are dificultăți de respirație, sau dacă pur și simplu vi se pare că respiră diferit
  • dacă copilul are dificultăți de înghițire, în special dacă salivează
  • dacă copilul are gâtul țeapăn
  • dacă copilul are temperatură ridicată (38° C sau mai mare)
  • dacă copilul refuză să bea sau bea mult mai puțin decât normal
  • dacă durerea este puternică
  • dacă copilul este atât de somnoros încât îi e greu să umble sau să stea treaz
  • dacă copilul are o iritație, durere de cap, de burtă sau varsă, trebuie examinat pentru faringită streptococică (sau alte infecții).
  • Dacă copilul a stat în preajma unei persoane cu streptococ, orice durere în gât impune o vizită la medic pentru control. (4)

Durerea în gât este grea pentru copii, dar găsind soluția potrivită îi putem ajuta să se simtă mai bine

Poate fi greu să vezi că copilul vostru nu se simte bine și vreți să aflați cum să ai cel mai bine grijă de el. Atunci când au durere în gât, o serie de pași simpli și îngrijirea acasă pot fi de ajutor pentru a le atenua durerea și a-i lăsa să continue să se bucure de jocurile și activitățile lor obișnuite. Ultimul lucru pe care trebuie să îl știți este: care este înghețata preferată a copilului vostru?

Referințe:

  1. Kidshealth. First Aid: Sore Throat (Primul ajutor: durerea în gât). Disponibil la: First Aid: Sore Throat (for Parents) - Nemours KidsHealth [Ultima accesare în 2022].
  2. Harvard Health Publishing. Sore throat (Pharyngitis) (Durerea în gât (Faringita). Disponibil la: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/sore-throat-pharyngitis-a-to-z [Ultima accesare în 2022].
  3. Healthline. What to Do When Your Baby Has a Sore Throat (Ce să faci când bebelușul are durere în gât). Disponibil la: Sore Throat in Baby: Simptome, Home Remedies, Seeking Help (healthline.com) [Ultima accesare în 2022].
  4. Harvard Health Publishing. When to worry about your child's sore throat (Când să te îngrijoreze durerea în gât a copilului). Disponibil la: When to worry about your child's sore throat - Harvard Health [Ultima accesare în 2022].
  5. Tantum Verde Pastile 3mg, rezumatul caracteristicilor produsului.
  6. Tantum Verde spray 1,5 mg/ml spray bucofaringian, rezumatul caracteristicilor produsului.

Articole similare