02 septembrie 2023
Stomatita explicată simplu. Soluții la îndemână
- Stomatita: ce este
- Stomatita: tipuri și cauze
- Stomatita: principalele simptome
- Stomatita: tratamente
Stomatita explicată simplu. Și cum să uităm de ea
Atunci când apare stomatita, este dificil să ne gândim la orice altceva. Devine imposibil să vă împiedicați să dați cu limba peste micile leziuni de pe obraji, de pe limbă sau buze, în ciuda durerii pe care o declanșează acest lucru. Iritația constantă poate afecta bucuria de zi cu zi.
Sănătatea gurii poate afecta cu adevărat calitatea vieții și felul in care relaționați cu oamenii din jur: atunci când vă doare, nu vreți să râdeți, să mâncați și nici măcar să vă sărutați. Acest lucru poate cauza stânjeneală și vă face să vă simțiți inconfortabil cu familia și prietenii.(1)
Dar ce este stomatita mai exact? Cum o puteți atenua pentru a vă reveni și a vă bucura de viață?
Haideți să aflăm mai multe despre acest tip de inflamație, cum se tratează și cum se previne.
Stomatita: ce este
Stomatita apare atunci când apar dureri, ulcerații sau vezicule în interiorul gurii, în obraji, gingii, în interiorul buzelor sau pe limbă. (1) Aceste dureri sunt rezultatul inflamării membranei care căptușește interiorul gurii, cunoscută drept mucoasa bucală. (1) este sunt foarte dureroase și pot face dificilă deglutiția, împiedicând activități cotidiene cum ar fi vorbitul și mâncatul. (1)
Modificările culorii mucoasei bucale reprezintă unul din semnele stomatitei. Atunci când mucoasa este sănătoasă, culoarea sa este mai mult sau mai puțin roz. Înroșirea mucoasei și prezența umflăturii poate indica inflamarea care poate fi cauzată de stomatită. (1,2)
Atunci când stomatita este cauzată de o ciupercă de tipul Candida albicans, pot apărea pete albicioase pe suprafața limbii. În unele cazuri, limba devine în întregime albă, albeață care poate întinde către interiorul obrajilor și în restul. (1,3,4)
Stomatita: tipuri și cauze
Cele două tipuri principale de stomatită sunt stomatita herpetică, cauzată de virusul contagios, și stomatita aftoasă, care poate avea o serie de cauze.(1)
Printre cele mai frecvente cauze ale stomatite se numără: (1,2)
- Infecțiile virale, cum ar fi Herpes simplex și herpes zoster
- Infecția fungică, de exemplu, Candida albicans sau aftele bucale
- Anumite tipuri de bacterii
- Trauma, cum ar fi utilizarea prea agresivă a periuței de dinți sau micro-trauma cauzată de mușcarea accidentală a interiorului obrazului
- Fumatul, substanțele iritante, sau alimentele care afectează membrana mucoasă
- Tratamentele de chimioterapie și radioterapie
- Bolile sistemice
Există mulți factori care vă expun riscului de a face stomatită, deși mecanismul nu este complet cunoscut. De exemplu, drojdia Candida albicans este o ciupercă există în mod natural în organismul uman și de obicei nu îl afectează cu nimic. Însă în anumite circumstanțe ea se poate înmulți exponențial ducând la formarea afectelor bucale, care pot cauza stomatita. (3)
Se crede că stresul psihologic și fizic joacă un rol. (5)
Consumul de alimente foarte acide sau foarte condimentate sau fumatul pot contribui la apariția stomatitei. (2,6)
Oamenii care fac chimioterapie sau radioterapie fac frecvent stomatită, deoarece un sistem imunitar slăbit sporește vulnerabilitatea în fața acestui tip de inflamație. (1,2)
Alți factori de risc includ gura uscată și cantitatea limitată de salivă sau absența acesteia, care sunt esențiale pentru a menține mucoasa umedă și hidratată.(2)
Dacă afecțiunile legate de stomatită apar frecvent sau sunt foarte extinse și rezistente fără o cauză aparentă, medicul vă poate sugera investigații suplimentare sau ajutor de specialitate.
Stomatita: principalele simptome
Buze roșii, limba albă, vezicule, ulcerații minore, pete de sânge pe interiorul obrajilor. Atunci când resimțiți prima dată disconfortul cauzat de stomatită veți face probabil ceea ce fac majoritatea oamenilor: veți sta în fața oglinzii din baie și veți căuta sursa. Puteți descoperi vezicule pe buze sau clustere de umflături mici în gură. Situația poate avansa spre durere, buze crăpate și dificultate la înghițit. (1,7)
Așadar cum puteți recunoaște cele mai frecvente forme de stomatită?
Stomatita aftoasă este caracterizată de ulcerații mici, de formă rotundă sau ovală (cunoscute drept afte), care pot apărea pe obraji, limbă, palat sau în jurul bazei gingiilor. (1,4,7) Aceste ulcerații pot apărea individual sau sub formă de clustere. (1) Ele sunt albe în centru, înroșindu-se către marginile exterioare. (1)
În cazul stomatitei asociată Candida albicans, cel mai caracteristic simptom este o patină albă care acoperă limba și obrajii. În unele cazuri, în special la adulții cu o imunitate compromisă, și rareori în cazul copiilor, ciuperca poate coloniza o parte din mucoasa bucală. (7) Durerea și senzațiile de arsură pot face dificilă deglutiția și pot afecta gustul. (7)
Stomatita herpetică este declanșată de același virus care cauzează durerile date de răceală, virusul Herpes simplex de tip 1. Spre deosebire de stomatita aftoasă, stomatita herpetică este foarte contagioasă. Apariția veziculelor tipice pline de puroi poate fi însoțită de temperatură ridicată. Deshidratarea este un risc în cazul copiilor, dacă ei refuză hrana și băutura din cauza durerii sau a dificultății de înghițire. (8)
Stomatita: tratamente
Strategiile de tratament pentru stomatită diferă în funcție de cauză și de gravitate.
În cazul stomatitei cauzate de virusul herpetic sau de Candida albicans, medicul vă va prescrie cele mai potrivite medicamente antivirale sau antifungice.
Pentru a accelera procesul de vindecare și a obține o atenuare a durerii, pot fi administrate medicamentele și pansamentele pe bază de corticosteroizi sau de benzidamină.
Tantum Verde 1,5 mg/ml soluție pentru gargarisme calmează simptomatologia dureroasă de la nivelul mucoasei oro-faringiene, prin dubla acțiune împotriva durerii, având efect analgezic și anestezic local. În același timp, prin efect antiinflamator acționează asupra cauzei durerii si reduce inflamația asociată afecțiunilor gurii. (9)
De asemenea, există modificări ale stilului de viață care pot ajuta. Asigurați-vă că primiți suficientă vitamina B și fier, și evitați alimentele foarte acide și foarte condimentate. Poate aveți nevoie de schimbări ale rutinei privind igiena bucală, cum ar fi utilizarea unei periuțe cu peri moi pentru a reduce disconfortul apărut la perierea dinților.(3,7)
La revedere stomatită, bine ai revenit gură sănătoasă!
Și ... când inflamația s-a vindecat? Asigurați-vă că o să continuați să aveți grijă de igiena bucală, aceasta fiind cea mai bună cale pentru a vă păstra sănătatea dinților și a preveni afecțiunile bucale, cum ar fi periodontita, gingivita și respirația urât mirositoare (nu uitați că nu trebuie să apăsați prea tare cu periuța!), urmați o dietă bogată în alimente sănătoase și dacă aveți dubii, cereți sfatul medicului sau al dentistului.
Susţineti igiena orală zilnică! Soluţia pentru gargarisme Tantum Verde se poate administra şi sub formă diluată, pentru spălături bucale zilnice, pentru igiena orală. Se diluează cu 15 ml de apă, o lingură (15 ml) de soluţie pentru gargarisme şi se administrează de 2-3 ori pe zi, după mese. (9)
Puteți spune bine ai revenit gură sănătoasă cu un zâmbet, gata să râdeți, să vorbiți, să mâncați și să vă sărutați fără durere sau stânjeneală – si să vă bucurați de cele mai bune lucruri în viață!