03 septembrie 2023
Un motiv să zâmbiți din nou: cum să scăpați de gingivită?
Un motiv să zâmbiți din nou: cum să scăpați de gingivită
Atunci când ceva nu este în regulă, în general organismul nostru ne avertizează – gura nu face excepție. Uneori, urmărirea micilor semne de dereglare poate avea beneficii uriașe, ajutându-vă să stăpâniți problema înainte de a scăpa de sub control. Acest lucru este absolut adevărat pentru gingivită. Atunci când această afecțiune gingivală se agravează, ea poate cauza sângerare și durere; iar în cel mai rău caz, fără tratament, poate cauza pierderea dinților și pierdere osoasă. (1-3) Vestea bună este aceea că zilnic când ne periem dinții în fața oglinzii avem ocazia de a ne uita după acele semne mici și de a lua măsuri pentru a ne păstra gingiile sănătoase.
Haideți să vedem mai îndeaproape cauzele, semnele și simptomele gingivitei și opțiunile de tratament pentru a vă ajuta să o combateți.
Gingivita: ce este
Gingivita este o afecțiune foarte frecventă a cavității bucale care se manifestă prin inflamarea țesuturilor de la baza dinților. (3)
Această inflamare este de obicei rezultatul unei igiene orale necorespunzătoare. (2,3)
Dacă nu este tratată la timp, gingivita poate duce la sângerare gingivală care poate face ca spălatul pe dinți să fie dureros. (1) Pe termen lung, în lipsa unui tratament adecvat, gingivita poate cauza complicații grave care afectează țesutul moale și osul, și poate duce în cele din urmă la pierderea permanentă a dinților. (1-3) De aceea este important să vă verificați întotdeauna starea gingiilor.
Gingivita: simptome
Care sunt simptomele gingivitei? Cum le putem recunoaște?
Anumite modificări în cavitatea bucală acționează ca semnale de alarmă pentru a ne avertiza despre posibila dezvoltare a gingivitei.
O gură sănătoasă înseamnă mai mult decât dinți perfect albi și respirație proaspătă. Dacă gingia are o culoare roșiatică, acesta ar putea fi un semn al inflamației asociate gingivitei. (3)
Alte exemple sunt prezența unei umflături la nivelul țesutului gingival, o sensibilitate neobișnuită la băuturi fierbinți și reci și durere localizată. Semnele mai avansate includ sângerarea gingivală amplă, respirația urât mirositoare, iar în cazurile grave, desprinderea gingiei de dinte. Această situație poate fi cauzată de o acumulare de tartru din cauza lipsei unei igiene orale corespunzătoare.(3)
Gingivita: cauze
Gingivita apare în general din cauza unei acumulări excesive de bacterii în gură. Acestea creează o peliculă care se acumulează pe dinți și care trebuie îndepărtată fizic. În caz contrar, se poate forma tartrul care se întărește/mineralizează în apropierea gingiei, cauzând un răspuns imun în țesutul moale rezultând umflarea sau inflamația. (3)
Pe lângă acumularea naturală de bacterii în gură, există și factori externi care fac mai dificilă păstrarea unei igiene orale bune și favorizează formarea tartrului.
Printre exemple se numără:
- Fumatul (1,2)
- Malocluzia sau îngrămădirea dinților (2)
- Protezele dentare (2)
- Periatul necorespunzător al dinților (1,2)
- Folosirea necorespunzătoare a aței dentare (1,2)
Gingivita: prevenție
Pentru a rezolva problema legată de gingivită și inflamarea gingiilor, este de ajutor să acționăm devreme, prevenind instalarea afecțiunii. Îmbunătățirea igienei orale conform recomandărilor dentistului este soluția cea mai eficientă pentru a lăsa în urmă această afecțiune bucală neplăcută. (1) Dentistul vă poate învăța cea mai bună tehnică de periaj pentru curățarea dinților și pentru a se asigura că utilizați periuța de dinți și pasta de dinți potrivite nevoilor voastre. (1,2)
De asemenea, este important să nu neglijați niciodată utilizarea aței dentare pentru a asigura o curățare mai în profunzime și mai atentă a gurii. (1,2) Clătirea cu apă de gură poate ajuta la protejarea gingiilor și la a evita acumularea de bacterii prin faptul că ajunge în locuri în care periuța și ața dentară nu pot ajunge. Pentru a vă păstra zâmbetul, nu uitați niciodată să vă curățați dinții și mergeți cu regularitate la dentist. (1)
Gingivita: tratament
Dacă suspectați prezența inflamației și a gingivitei, pot exista opțiuni de tratament disponibile care să vă ajute. Apa de gură medicinală sau pastele pentru gingii pot ajuta la facilitarea procesului de vindecare și vă pot restabili igiena bucală. (4)
O opțiune este Tantum Verde 1,5 mg/ml soluţie pentru gargarisme, care conține substanța activă benzidamină care nu doar că reduce inflamația, dar și atenuează durerea printr-o dublă acțiune împotriva durerii avand efect anestezic și analgezic. (4)
Cu o aromă de mentă, soluția pentru gargarisme Tantum Verde este ușor de utilizat pentru tratarea gingivitei – doar clătiți gura din abundență cu doza recomandată de 15ml, și repetați de 2-3 pe zi. Este important să nu depășiți cantitatea maximă recomandată fără a consulta medicul sau stomatologul. Discutați cu medicul dacă nu vedeți nicio îmbunătățire în interval de 7 zile. (4)
Acționați devreme pentru a vă păstra zâmbetul strălucitor!
Am învățat că gingivita este o afecțiune bucală des întâlnită care poate avea complicații grave dacă nu este tratată. (1)
Din fericire, gingiile vă vor avertiza atunci când suferă de inflamație. Și veți avea de ales între câteva opțiuni simple de tratare a gingivitei și pentru a vă păstra gura sănătoasă și fericită pentru un zâmbet care să dureze o viață întreagă!